
Budoucnost českého chmelařství v dobrých rukou: Exkurze studentů ČZU
V dubnu jsme v našem provozu přivítali studenty České zemědělské univerzity v Praze, konkrétně z katedry agroekologie a rostlinné produkce, kteří se zaměřují na obor chmelařství – aktuálně jediný vysokoškolský program v Česku, který se tomuto oboru aktivně věnuje.

Skupinu doprovázel Ing. Pavel Procházka, Ph.D., který k nám se svými studenty jezdí pravidelně – ukázat, jak vypadá moderní chmelařský provoz 21. století v praxi.
Studenti byli velmi aktivní, se zájmem o obor, který studují – a co je možná nejpříjemnější zpráva pro české zemědělství – všichni mají chuť v oboru zůstat a dále se mu věnovat.
A jak sami přiznali – vztah k pivu je samozřejmostí
Co studenty nejvíce zajímalo?
Například jak řešíme sucho v krajině a kolik procent z naší výměry chmelnic zavlažujeme, kolik lidí je potřeba k pěstování chmele a pro chod farmy, jaké jsou roční sklizené a zpracované objemy chmele, nebo například jakým způsobem zajišťujeme optimální teplotu v našem klimatizovaném skladě či kam všude chmel vyvážíme.
Těší nás, že můžeme pomáhat předávat zkušenosti a motivaci těm, kdo budou chmelařství v budoucnu rozvíjet.