Historie pěstování chmele
Kdysi
Kdysi
Chmel byl znám jako planě rostoucí rostlina již ve starověku. První záznamy o cíleném pěstování jako kulturní plodina pocházejí z období středověku.
1 000 n. l.
1 000 n. l.
Z počátku byl chmel využíván jako léčivá rostlina. Svědčí o tom četné záznamy ve starých herbářích. Prvním, kdo použil chmel pro kořenění a konzervaci ječného piva, byli východní Slované.
V Českých zemích má chmelařství dlouhou tradici. Historické záznamy o pěstování chmele na území dnešní České republiky pocházejí již z 11. století. Písemné doklady o založení českých klášterů z let 1086, 1092 a 1100 potvrzují, že již tenkrát byl chmel v Čechách pěstován a kláštery z něj vařily dobrá piva.
Dle písemných zpráv se chmel z Čech vyvážel do sousedních zemí již počátkem druhého tisíciletí. Rovněž na Moravě bylo chmelařství rozšířeno již ve 13. století.
14. st.
14. st.
Hojněji se u nás chmel rozšířil v průběhu 14. století za krále Karla IV., který si byl vědom významu vynikající jakosti českého chmele. Toto dokazuje i tehdejší zákaz vývozu české chmelové sadby pod trestem smrti. V průběhu dalších staletí se v pěstování chmele na území Čech a Moravy střídala období více i méně úspěšná. Tato období byla většinou vázána na tehdejší hospodářsko-politickou situaci v Evropě.
19. st.
19. st.
S rozmachem průmyslu se i chmelařství muselo modernizovat, postupně vymizelo pěstování na dřevěných tyčích a nahradily je vysoké konstrukce typické pro dnešní chmelařské oblasti, budování horkovzdušných sušáren či první pokusy o cílené šlechtění chmele. Krátce před první světovou válkou přesáhla výměra chmelnic 17 000 ha a České země se tak staly světovou jedničkou v produkci chmele.
20. st.
20. st.
Ve 20. století, především po druhé světové válce, se široce rozšířilo použití mechanizace při pěstování chmele. Ve stejné době se také o rozvoj českého chmelařství nejvíce zasloužil Doc. Dr. Ing. Karel Osvald, který dal základ specializovanému chmelařskému výzkumu. Jsou to právě jeho klony, které daly vzniknout nejznámější české odrůdě chmele – Žateckému poloranému červeňáku, dodnes nejpěstovanější české odrůdě.
Od roku 1987 se také pěstují nové hybridní odrůdy českého původu. Z těch, které zaujímají větší výměru, jmenujme především Sládek nebo Premiant.
21. st.
21. st.
Nové tisíciletí přineslo nové výzvy. Kvůli mnoha faktorům postupně klesla výměra chmelnic až na dnešních cca 4 900 ha. Výraznou výzvou se stalo měnící se klima, které rok od roku přináší vyšší teploty a větší sucho, stejně jako čím dál tím větší tlak regulatorních úřadů na zákaz či omezení ochranných prostředků chmele.
Dnešní inovace tedy upírají pozornost směrem ke šlechtění nových odrůd lépe odolávajících novým klimatickým podmínkám (jako např. naše odrůda Saaz Special), odrůd vyšlechtěných na nízké konstrukce, nebo budování závlahových systémů.